Svijet
0

Izbori u Velikoj Britaniji

FENA
Prvi rezultati lokalnih i regionalnih izbora održanih u četvrtak u Velsu, Škotskoj i Engleskoj ukazuju da su laburisti britanskog premijera Tonyja Blaira pretrpjeli gubitke, ali ne onoliko velike koliko su predviđali posmatrači.

Konzervativci, koji su najveća opozicijska partija, osvojili su više odborničkih mjesta nego što su do sada imali, ali nisu ostvarili napredak koji bi im omogućio da pobijede na parlamentarnim izborima.

S posebnom pažnjom se iščekuju rezultati izbora za škotski parlament, jer su ankete predviđale uspon Škotske nacionalne partije (SNP), koja se zalaže za nezavisnost.

Njen lider Alex Salmond pobijedio je u svojoj izbornoj jedinici i u govoru nakon proglašenja rezultata ocijenio da na škotskoj političkoj sceni "sviće nova zora, da ljudi imaju sve više povjerenja u škotske institucije i da se sve manje plaše".

Škotska nacionalna partija ostvarila je dobre rezultate ali još uvijek nije jasno da li će pobijediti Blairove laburiste i postati najveća stranka u parlamentu u Edinburgu, javio je BBC.

Alex Salmond, koji Škotlanđanima 2010. godine nudi referendum o nezavisnosti, često ukazuje na svojevrsni "luk prosperiteta" oko Škotske: grupu relativno malih i uspješnih privreda - Republiku Irsku, Island i Norvešku.