Svijet
0

Izbori u Velikoj Britaniji 6. maja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski premijer Gordon Brown odlučio je da će opći izbori u zemlji biti održani šestog maja, javljeno je u ponedjeljak navečer iz sjedišta vlade u Londonu.

Brown će danas zatražiti od kraljice Elizabete da u skladu s ustaljenom procedurom raspusti aktualni saziv parlamenta, a nakon toga će i formalno biti objavljen datum sljedećih izbora kao i datum početka službene izborne kampanje.

Kampanjom će dominirati pitanja porezne politike i potrošnje u klimi svjetske ekonomske recesije, a dopisnici kažu da će vladajući laburisti pokušati da pobijede četvrti put zaredom prvi put u historiji, javio je BBC.

Laburisti su na vlasti u Britaniji od 1997. u tri uzastopna mandata, tokom kojih je vladu vodio Tony Blair koga je na položaju premijera i čelnika Laburističke stranke 2008. zamijenio dotadašnji ministar finansija Gordon Brown.

Glavnoj opozicijskoj – Konzervativnoj stranci bit će potrebno privući najveći broj novih birača u proteklih šest decenija da bi osvojila većinu u novom sazivu parlamenta i dobila pravo da formira novu britansku vladu.