Svijet
7

Izbori u Turskoj: Bira se 26. saziv parlamenta u modernoj historiji zemlje

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Turskoj se danas održavaju prijevremeni parlamentarni izbori na kojima više od 54 miliona registriranih birača bira novi saziv nacionalnog parlamenta, odnosno Velike narodne skupštine Republike Turske, koja broji ukupno 550 zastupničkih mjesta.

Na prethodnim parlamentarnim izborima održanim 7. juna ove godine niti jedna politička opcija nije uspjela osvojiti dovoljnu većinu za samostalno formiranje vlasti. Pošto su bez rezultata protekli i koalicioni pregovori, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je iskoristio ustavnu ovlast i donio odluku o ponavljanju izbora.

Biračka mjesta u 32 izborne jedinice na istoku i jugoistoku Turske otvorena su jutros u 7, a u ostatku zemlje u 8 sati po lokalnom vrmenu, odnosno u 5 i 6 sati po srednjoevropskom vremenu. Otvoreno je ukupno 175.006 biračkih mjesta u ukupno 81 izbornoj provinciji na kojima 54.049.940 registriranih birača bira 26. saziv najvišeg zakonodavnog tijela Turske.

Zatvaranje biračkih mjesta planirano je za 16 sati po lokalnom vremenu na istoku i jugoistoku i 17 sati u ostatku zemlje, a nekoliko sati kasnije se očekuju i prvi preliminarni rezultati izbora i izjave lidera najjačih stranaka.

Na izborima učestvuje ukupno 16 političkih partija i 21 nezavisni kandidat. U izbornu utrku sa najvećim očekivanjima ulazi vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom na čelu, zatim najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), čiji lider je Kemal Kilicdaroglu i također opoziciona Nacionalna narodna partija (MHP) sa Devletom Bahcelijem na čelu, te prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) koja je na izborima 7. juna, po prvi put prešla izborni prag. 

Na parlamentarnim izborima, održanim 7. juna, AK partija osvojila je 40,87 posto glasova i osigurala 258 zastupničkih mjesta u parlamentu, CHP je dobila 132 zastupnička mjesta, a MHP i HDP dobile su po 80 mjesta u parlamentu.

Biračka mjesta za državljane Turske koji žive u inostranstvu bila su otvorena od 8. do 25. oktobra i to u 54 zemlje. Glasačka mjesta na graničnim prijelazima otvorena su također 8 oktobra, a ona će biti zatvorena 1. novembra u 17 sati. 

Tokom današnjeg izbornog procesa širom Turske su poduzete pojačane mjere sigurnosti.

Izborna šutnja, čija je pravila prethodno odredilo Visoko izborno vijeće (YSK) i Vrhovno vijeće za radio i televizijsko emitiranje (RTUK), stupila je na snagu dan prije izbora, a trajat će sve do večeras dok YSK proglasi prestanak izborne šutnje. U tom periodu, televizijskim i radio kanalima, kao i drugim medijima zabranjeno je objavljivati vijesti i komentare u vezi s političkim reklamama, izborima i rezultatima izbora.

Turski parlament broji ukupno 550 zastupničkih mjesta, a minimalni prag za partije da uđu u njega je 10 posto. Za formiranje vlasti potrebna je natpolovična većina, odnosno minimalno 276 zastupničkih pozicija.

Parlamentarni izbori u Turskoj se održavaju svake četiri godine. Izborni proces zasnovan je na bazi 81 izborne jedinice u isto toliko velikih gradova, a broj zastupnika iz svakog grada dolazi prema kvotama određenim prema popisu stanovništva. Istanbul daje daleko najviše zastupnika 88, zatim Ankara daje 32, Izmir 26, Bursa 18, dok iz Konye u parlament ulazi 14 zastupnika.