Britanska Štampa
0

Izbori u Srbiji: Milošević se smješka u grobu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Mora da se Slobodan Milošević smješka u grobu, piše Independent u ponedjeljak. Skoro deset godina nakon što je svrgnut, njegovi politički nasljednici su vrlo blizu povratka na vlast.

Independent konstatira da je današnja Srbija ekonomski i vojno slaba, tako da eventualni dolazak radikala na vlast ne bi automatski značio povratak u košmarne devedesete, ali dodaje da bi oni ipak mogli da stvore glavobolje ne samo za susjedne zemlje nego i za Evropsku uniju i NATO.

Za početak, radikalska vlada u Beogradu bi se svojski trudila da stvori što više haosa na Kosovu.

Drugo, oni bi usredsrijedili pažnju i na Republiku Srpsku i Bosnu kao tradicionalnu metu srpskih nacionalističkih težnji, i treće, radikali bi dalje ojačali postojeće savezništvo između Srbije i Rusije, a možda i ponudili Kremlju da otvori vojne baze na teritoriji Srbije, piše Independent.

Takav razvoj događaja bi praktično uništio zajedničku strategiju EU i NATO-a prema Balkanu koja počiva na ideji da je najbolje obuzdati sukobe i međunacionalne netrpeljivosti manje-više simultanim prijemom čitavog regiona u zapadne institucije.

Kako stvari sada stoje, pribojava se Independent, mogli bismo da završimo s regionom podijeljenim na veliki prozapadni i mali proruski blok.

To bi bio turoban scenarij koji bi podrazumijevao povratak na dane kada je Balkan bio igračka suprotstavljenih sila.

Regionalna trgovina bi zamrla, što bi zakočilo ekonomski oporavak i porast životnog standarda - jedine garante dugoročne stabilnosti.

Povrh toga, svuda bi se ponovo rasplamsali nacionalistički požari, piše Independent.