Svijet
0

Izbori u Poljskoj: Otvorena birališta za prvi krug glasanja

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Poljaci danas izlaze na birališta da bi izabrali novog predsjednika, a između 11 kandidata u prvom krugu najveće izglede za pobjedu ima aktuelni predsjednik Bronislav Komorovski.

U Poljskoj, državi sa 38 miliona stanovnika, birališta su otvorena jutros u 7.00 sati po lokalnom vremenu, a birači će imati priliku da do 21.00 sat glasaju za jednog od kandidata.

Ako nijedan od kandidat ne pređe granicu od 50 odsto, drugi krug će biti organizovan 24. maja.

Bronislav Komarovsky je kandidat Građanske platforme, stranke desnog centra koja je suočena prije svega sa rivalskom strankom Pravo i pravda, čiji kandidat Andrzej Duda (42).

Prema predizbornim anketama, dosadašnji predsjednik uživa podršku 40 odsto birača, što je značajna prednost nad prvim protivkandidatom Dudom, koji, prema rezultatima ispitivanja, ima podršku 30 odsto glasača.

Rezultati ankteta pokazuju da nijedan od devetoro preostalih kandidata, među kojima je pet desničarskih populista, neće dobiti više od pet odsto podrške birača, osim Pawela Kukiza, 51-godišnjeg rokera vrlo popularnog u Poljskoj, kojem bi mogao osvojiti 11 odsto glasova.

Analitičari predviđaju da će zbog toga biti održan drugi krug izbora, koji je planiran za 24. maj.

Poljska je članica NATO od 1999. godine a u sastavu EU je od 2004. godine.