Hillary Clinton
0

"Izbori u Iraku su najbolja osuda nasilnih ekstremista"

FENA
Hillary Clinton (Foto: AP)
Hillary Clinton (Foto: AP)
Američka državna tajnica Hillary Clinton u nedjelju je čestitala Iračanima na velikom odzivu na izbore, ističući kako je to najbolja osuda nasilnih ekstremista koji hoće zaustaviti napredak Iraka.

"Čestitam svim građanima Iraka koji su sudjelovali u nacionalnim izborima danas i u protekla tri dana. Nema boljeg prijekora za nasilne ekstremiste koji žele zaustaviti napredak Iraka", kazala je Clinton u saopćenju State Departmenta.

Istakla je kako SAD "pozdravlja odlučnost iračkog naroda da ponovo potvrdi svoju prednost demokraciji, te da odredi vlastitu budućnost bez straha i zastrašivanja".

Clinton je izrazila sućut žrtvama bombaških napada i granatiranja u kojima je u nedjelju ubijeno najmanje 38 osoba, a 110 je ranjeno.

Istakla je zasluge iračkih vlasti i snaga sigurnosti za organizaciju izbora, kao i veleposlanika SAD-a u Bagdadu Christophera Hilla, te "američkog vojnog i civilnog osoblja koje je poduprlo taj historijski napor".

"Iračani su izabrali novu vladu da vodi njihovu zemlju u kritično vrijeme. Idućih mjeseci, sarađivat ćemo s iračkim čelnicima u nastavku prijelaza našeg partnerstva u primarno civilno područje, s ciljem izgradnje dugoročnog, višedimenzionalnog odnosa između naših dvaju zemalja, odnosa koji će pridonijeti stabilnosti ma Bliskom istoku te jačanju mira i prosperiteta u Iraku", rekla ja Clinton.

Američki predsjednik Barack Obama i nedjelju je također je odao priznanje Iračanima za izvršenje građanske dužnosti na biralištima uprkos nasilju.

"To je važna prekretnica u historiji Iraka. U snažnom odzivu milioni Iračana iskoristili su pravo glasa s entuzijazmon i optimizmom", rekao je Obama u izjavi za novinare u ružičnjaku Bijele kuće, ističući zasluge iračke Neovisne izborne komisije i misije UN-a za uspjeh izbora.

Obama je istakao da će SAD i dalje pružati punu podršku iračkim partnerima, te nastaviti s postupnim povlačenjem svojih snaga, s ciljem da se do kraja avgusta ove godine povuku sve borbene jedinice, a do kraja 2011. godine i sve preostale američke snage iz Iraka.