Glavni rival mu je milijarder
0

Izbori u Gruziji najveći test za Sakašvilija otkako je na vlasti

SRNA
Mihail Sakašvili
Mihail Sakašvili
U Gruziji se danas održavaju parlamentarni izbori, koje mnogi smatraju najvećim testom za predsjednika Mihaila Sakašvilija od 2003. godine kada je došao na vlast.

Lider opozicije i najbogatiji čovjek u Gruziji Bidžina Ivanišvili optužio je predsjednika za nedemokratsko djelovanje i "gaženje" ljudskih prava.

Na izborima će se za 150 poslaničkih mandata boriti 14 partija i dva bloka, a glavni rivali su Sakašvilijeva stranka Jedinstveni nacionalni pokret i blok Gruzijski san, čiji je lider milijarder Ivanišvili.

Sakašvili navodi da će njegov protivkandidat omogućiti rusku dominaciju nad Gruzijom.

On je izbore naveo kao izbor između napredne prozapadno orijentisane vlade i budućnosti pod dominacijom Rusije.

"Na izborima će naš neprijatelj imati posljednju šansu da nas skrene sa puta nezavisnosti. Ali, uvjeren sam da će naš narod, koji voli slobodu, preduzeti krajnje i odlučne korake ka oslobađanju od stega osvajača i ka integraciji u Evropu", rekao je Sakašvili u obraćanju okupljenima na mitingu, koji je prenosila državna televizija.

Reputacija Vlade Gruzije je narušena u proteklih nekoliko sedmica zbog skandala nastalog nakon zlostavljanja zatvorenika.

Na videosnimcima, koje je objavila nacionalna televizija, prikazani su snimci čuvara kako batinaju i seksualno zlostavljaju zatvorenike. Skandal je izazvao ulične proteste i omogućio Ivanišviliju da Vladu predstavi kao arogantnu.

Drugi Sakašvilijev mandat ističe naredne godine i, prema Ustavu, on se više ne može kandidovati. Ukoliko Sakašvilijeva koalicija Jedinstveni nacionalni pokret osvoji većinu na izborima to bi mu omogućilo dalju dominaciju u gruzijskoj politici i nakon odlaska sa funkcije šefa države.