Svijet
0

Izbori u Afganistanu: Velika izlaznost na birališta uprkos prijetnji talibana

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Danas su u Afganistanu glasači izišli na izbore kako bi izabrali predsjednika iako su talibani prijetili da će izvršiti napade na biračka mjesta.

"Nadamo se da je veliki broj Afganistanaca glasao danas bez straha i pritisaka", rekao je čelnik Centralne izborne komisije Afganistana Mohammad Yousuf Nooristani. Dodao je da je većina biračkih mjesta otvorena u sedam sati kako je i planirano i zatvorena u 16.

On predviđa da će izlaznost na dašanjim izborima biti veća nego na ranije održanim izborima u toj zemlji.

Na pojedinim biralištima glasanje produženo za jedan sat zbog velikog broja glasača koji do tada nisu uspjeli da glasaju.

S druge strane, talibani su ranije izjavili kako će vršiti napade na biračka mjesta kako bi spriječili održavanje izbora.

"Bilo je nasilja, ali izbori su protekli dobro", rekao je Najeeb Danish, zamjenik glasnogovornika Ministarstva unutrašnjih poslova Afganistana.

Inače, prema navodima vlasti Afganistana, danas je u zemlji ubijeno 20 osoba, među kojiam ima i civila, pripadnika policije ali i talibana, dok je 89 pripadnika talibanskih jedinica privedeno.

Napomenuo je da je u raketnom napadu u provinciji Badghis bilo smrtno stradalih, dok su u raketnom napadu u provinciji Sjevernog Kunduza ranjene četiri osobe. Dodao je da u eksploziji na biračkom mjestu u gradu Jalal-Abad u provinciji Ningrahar nije bilo povrijeđenih.

Talibani su ranije saopćili da su izbori strana zavjera i apelovali su na svoje borce da napadaju birališta, birače i snage sigurnosti koje obezbjeđuju biračka mjesta.

Ipak, glasači su i pored svih prijetnji od strane talibana u velikom broju izišli na birališta diljem zemlje kako bi izabrali predsjednika države.

"Odlučio sam glasati kako bih izabrao predsjednika koji će nas voditi u budućnosti. Prijetnje nas ne mogu spriječiti da gradimo bolju budućnost za sve nas", rekao je 28-godišnji Wasim Sultani iz Kabula.

Prema navodima Centralne izborne komisije, preliminarni rezultati izbora za predsjednika će biti poznati tek 24. aprila, a konačni 14. maja.

Na izborima za predsjednika učestvovalo je 11 kandidata.

Na izborima pravo glasa je imalo oko dvanaest miliona birača, koji su na oko 7.000 glasačkih mjesta birali predsjednika države, javlja Anadolu Agency (AA)