Svijet
0

Izbori na Haitiju u sjeni epidemije kolere

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Građani Haitija, najsiromašnije države američkog kontinenta, biraju u nedjelju novog predsjednika, 99 zastupnika donjeg doma parlamenta i 11 od 30 senatora.

U Haitiju, u kojem prema procjenama živi oko devet miliona ljudi, izbori se održavaju u vrijeme dok se država još nije oporavila od katastrofalnog potresa u januaru, dok nestabilnost povećavaju i nemiri zbog izbijanja kolere od koje je od sredine oktobra već umrlo 1600 ljudi.

Haićani nemaju iluzija da će novo vodstvo izvući zemlju iz bijede, nezaposlenosti, korupcije i beznađa.

Najviše izgleda za pobjedu ima Mirlande Manigat (70), bivša premijerka koja bi trebala dobiti 36 posto glasova. Drugi kandidat, Jude Celestin (48), trebao bi dobiti 20 posto, a Michel Martelly, poznatiji kao pjevač Sweet Micky i popularan među mladima, trebao bi dobiti 14 posto glasova.

Izborni rezultati očekuju se početkom decembra, a dva kandidata s najviše glasova ići će u drugi krug, prenio je HRT.

U zemlji kojom osim bijede, 30-postotne nezaposlenosti i bolesti hara i korupcija, izbori teško mogu biti pošteni i slobodni, pa se izborne prevare očekuju diljem zemlje.

Izabranoj predsjednici ili predsjedniku zadatak će biti olakšan do 15. oktobra 2011., do kada traje vanredno stanje koje jača ovlasti predsjednika u obnovi, dobavljanju i odobravanju ugovora bez javnih natječaja.