Prepirka među političarima
1

VIDEO / Izbor pape izazvao oduševljenje i suze širom Latinske Amerike

Klix.ba
Katolička crkva sinoć je dobila svog 266. papu, Argentinca Jorgea Marija Bergoglija, koji će Crkvu voditi pod imenom Franjo. Njegov, za neke neočekivani odabir, u rodnoj Argentini izazvao je erupciju oduševljenja.

U svakom dijelu Argentine se slavilo uz nacionalne zastave, suze i odobravanje. Mnogi vjernici su izrazili nadu da bi novi papa mogao približiti Crkvu siromaštvom opustošenoj regiji u kojoj živi više katolika nego igdje drugdje.

Na ulicama glavnog grada Argentine čule su se sirene iz automobila, a tv voditelji su doslovno vrištali kada je obznanjeno da je Bergoglio postao novi papa.

"Franjo! Franjo!", čulo se uzvikivanje vjernika koji su se okupili u katedrali u Buenos Airesu na najvećoj misi ikada.

"Ovo je veliki dar za Latinsku Ameriku. Čekali smo više od hiljadu godina, ali vrijedilo je", kazao je fratar u crkvi St. Francis of Assisi u Puerto Ricu.

Bivši glasnogovornik novog pape Guillermo Marco kazao je argentinskoj TN televiziji da 76-godišnji Bergoglio ima impresivno pastoralno iskustvo i da ga krasi skromnost. Poznat je po tome što je na posao išao autobusom, jer je želio iskoristiti svaku priliku da razgovara sa "običnim" ljudima.

"Uvjeren sam da će ovaj papa napraviti velike promjene. Pokazao je to i kada je zamolio vjernike ispred Sikstinske kapele da se mole za njega. Demonstrirao je veliku poniznost", kazao je biskup Venecuelanske crkve Diego Padron.

I dok su se vjernici radovali, vijest da novi papa dolazi iz Argentine izazvala je prepirku u Zastupničkom domu te zemlje, piše Washington Post.

Navodno se zastupnici nisu mogli dogovoriti da li da prekinu raspravu nakon što je stigla vijest da je Bergoglio novi papa. Naime, u tom trenutku se u Zastupničkom domu održavala počast preminulom venecuelanskom lideru Hugi Chavezu.

Članovi lijevo orijentirane stranke, koji čine većine, su insistirali da se prvo oda počast Chavezu, a onda posluša Begogliov govor. Naposlijetku je tako i učinjeno.