Svijet
0

Izblijedjela nada da će se pronaći preživjeli s potonulog trajekta

Klix.ba
Potraga za 290 osoba koje su nestale nakon potonuća južnokorejskog trajekta nastavljena je jutros, ali nada da će se pronaći preživjeli je nestala.

"Bojim se da oni koji su ostali zarobljeni u unutrašnjosti nemaju puno izgleda da prežive", upozorio je u telefonskom razgovoru s mjesta nesreće čelnik spasilačke ekipe koji je htio ostati anoniman.

Do sada je potvrđena smrt devet osoba, a očekuje se da će broj preminulih u do sada najgoroj pomorskoj nesreći u posljednje dvije decenije biti povećan drastično. Među putnicima bila je učiteljica, ženska članica posade trajekta i tri učenika.

Većina onih koji se i dalje vode kao nestali su iz iste škole. Išli su na izlet. Do sada je spašeno 179 osoba. U javnost su procurile i SMS poruke koje su roditelji razmijenili sa djecom zarobljenom na trajektu.

"Tata, ne brini. Dobila sam prsluk za spašavanje i skupili smo se svi zajedno", napisala je jedna 18-godišnja učenica svom ocu na što joj je on odgovorio "Znam da je spašavanje u toku, ali ako možeš, probaj sama naći put prema površini".

"Tata, ne mogu izaći van. Sve je puno djece i brod je previše nagnut", odgovorila mu je kćer koja se nalazi među onima koji još uvijek nisu pronađeni.

Drugi učenik poslao je poruku svojoj majci koja u tom trenutku nije znala što se dogodilo s trajektom.

"Mama, možda neću biti u mogućnosti reći ti uživo - volim te", napisao je učenik na što mu je majka odgovorila da i ona njega voli te mu u poruci poslala tri simbola srca. Srećom, taj učenik je među spašenim ljudima s trajekta.

Video snimci prikazuju putnike s pojasevima za spašavanje kada je trajekt počeo tonuti. Putnik Koo Bon-hee kazao je reporterima da je mnogo ljudi zarobljeno unutra jer su prozori bili preteški za razbijanje. Ožalošćeni članovi porodice došli su na kej Jindo Islanda. Spavaju na dekama pod vedrim nebom i nadaju se vijestima.

"Kada bih mogao naučiti plivati skočio bih u vodu i tražio svoju kćer", rekao je Park Yung-suk za Reuters.

Roditelji su unajmili i privatne čamce da tragaju za nestalim. Jake struje i loša vidljivost otežava potragu. Dvadeset ronilaca pokušalo je ući u trajekt ali nisu mogli zbog struja.

Brod je isplovio iz luke Incheon u četvrtak sa 475 putnika, od kojih je 340 tinejdžera i učitelja iz škole Danwon koja se nalazi u blizini glavnog grada Seula. Potonuo je 100 kilometara sjeverno od korejskog poluostrva.

Još uvijek nije poznat razlog zbog čega je trajekt težak 6.586 tona, izgrađen u Japanu prije 20 godina, potpuno u mirnim vodama.. Neki preživjeli su čuli jaku buku prije nesreće. Kapetan i članovi posade su na ispitivanju.

Vlasnik trajekta, kompanija Chonghaejin Marine, ponudila je izvinjenje, ali odbila komentirati ovaj slučaj.