Svijet
0

Izbjeglički kamp u gradu Calaisu sve brojniji, gradonačelnica poziva vojsku

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Izbjeglički kamp u gradu Calaisu na sjeveru Francuske glavno je odredište za izbjeglice koje se nadaju prelasku u Veliku Britaniju. U međuvremenu, gradonačelnik razmišlja o pozivanju vojske na održavanje reda.

U improviziranom šatorskom naselju, prema podacima francuskih vlasti, broj izbjeglica je dostigao 6.000.

"Ne znam šta slijedi, ali 6.000 izbjeglica je maksimum koji mi možemo primiti. Izbjeglice i krijumčari koji dovode izbjeglice trebaju znati da je Calais slijepa ulica", rekao je Fabienne Buccio, prenosi Reuters.

Većina ljudi koji dolaze u lučki grad na sjeveru Francuske su izbjeglice sa Bliskog istoka i Afrike. Zaliha hrane i drugih vrsta pomoći u kampu ponestaje, a i sigurnosna situacija je sve kritičnija.

"Možda bi vojska trebala doći i nadgledati sigurnosnu situaciju u ovom kampu", izjavila je gradonačelnica Calaisa Natacha Bouchard.

Zabrinutost je još veća zbog nadolazećih hladnih dana, a već sada se temperatura noću spusti na blizu 5 stepeni. Grad Calais je veoma popularna destinacija za izbjeglice koje nastoje doći do Velike Britanije, a od juna je 16 osoba ubijeno u pokušaju prelaska granice.