Svijet
1

Izbjeglički kamp u francuskom Calaisu: Stariji vape za pomoć, djeca žele da nastave školovanje

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Izbjeglice smještene u kampu u gradu Calais u Francuskoj imaju sve manje nade u bolju budućnost. Očekuju pomoć kako bi osigurali bolje životne uslove barem svojoj djeci.

Na stotine šatora postavljenih u kampu ne pružaju adekvatno sklonište za izbjeglice koje su iz različitih razloga bile primorane napustiti svoje domove.

U kampu se nalazi skoro šest hiljada izbjeglica koje su došle iz nekoliko zemalja. Često i po nekoliko porodica živi pod jednim šatorom, koji nije naročito velik.

"Iz Afganistana smo pobjegli od rata. Tamo su ISIS i talibani. Uopšte nismo bili sigurni. Došli smo ovamo da spasimo bar djecu", kazao je 44-godišnji Muhamed Shefik, suprug i otac osmero djece, i dodao da su znali pješačiti i po pedeset sati bez prestanka dok nisu došli u Francusku.

"Ovom djetetu nismo mogli ni mlijeko naći. Djeca su se veoma napatila na ovom putu", kazao je Shefik pokazujući na najmlađu kćerku Muzzembil, koja nije napunila ni godinu dana.

"Neka nam pomognu bar zbog djece. Njihov život je važniji od našeg", kazao je otac koji svakim danom gubi nadu u bolje sutra.

Jedanaestogodišnjem Mesudu je jedina želja da ponovo krene u školu.

"Ovaj kamp je vrlo opasan, na svakom koraku prijete bolesti. Vrlo je opasno da ovdje živimo, da se igramo i da se uopšte krećemo", kazao je Mesud.

Araz Azerbire iz Afganistana je kazao kako želi samo da se djeci pomogne. Kazao je kako je za starije izbjeglice kao što su on i Shefik već kasno, ali da djeca još uvijek imaju šansu da imaju bolju budućnost.