Svijet
25

Izbjeglička kriza: Austrija gradi ogradu na granici sa Slovenijom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Austrijske vlasti koje su do sada bile poznate kao veliki protivnici izgradnje zidova namjeravaju uspostaviti barijeru na granici sa Slovenijom s ciljem, kako je navedeno, kontrolisanog priliva izbjeglica.

"Ovdje se ne radi o zatvaranju granice, nego o pokušaju uspostavljana kontrolisanog priliva izbjeglica koje Sloveniju koriste kao glavnu stanicu za ulazak u našu zemlju", rekla je austrijska ministrica unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner.

Slovenija je također najavila izgradnju ograde, što bi moglo izazvati lančanu reakciju među drugim zemljama koje se nalaze na ruti koju izbjeglice koriste kako bi došle do Njemačke, zemlje izbora najvećeg broja migranata.

Kako prenosi New York Times, ovaj čin bio mogao izazvati kritiku javnosti s obzirom na to da je Austrija ranije osudila odluku Mađarske da izgradi ogradu na svojoj granici, a sada čini istu stvar. Iz ministarstva unutrašnjih poslova ove srednjoevropske zemlje istaknuli su da još uvijek nije utvrđeno tačno vrijeme početka radova.

Slovenski premijer Miro Cerar ranije je izjavio kako smatra da bi izgradnja raznih ograda i izbjeglička kriza mogle dovesti do propasti Evrope kakvu danas poznajemo.