Svijet
12

Izbjeglice u Švedskoj nezadovoljne smještajem: Ne žele boraviti u odmaralištu daleko od grada

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Grupa izbjeglica i migranata koji su stigli u Švedsku odbili su smještaj u ruralnom području te zemlje jer, kako su kazali, ne žele boraviti u mjestu koje daleko od grada.

Kako navode švedski mediji, više od 30 tražilaca azila je odbilo da iziđe iz autobusa kojima su prevezeni u privremeni smještaj u odmaralištu koje se nalazi u ruralnom području.

Iz Ureda za migracije Švedske (Migrationsverket) su kazali kako su izbjeglice odbile da stanuju na tom mjestu jer nisu željele boraviti u ruralnom području u blizini grada Lima na zapadu Švedske.

Istakli su kako su sa dva autobusa puna migranata stigli na pomenuto mjesto, ali je više od 30 putnika po dolasku odbilo da boravi na tom području.

Charlotte Jacobsson iz Migrationsverketa je istakla kako pojedini migranti nisu željeli boraviti u mjestu, kako su kazali, okruženom sa mnogo šume.

Napomenula je da su na kraju ipak prihvatili da borave na tom području dodajući da su pojedini migranti iskazali negodovanje zbog privremenog prihvatilišta.

Inače, švedske vlasti čine velike napore kako bi pronašli dovoljno mjesta za prihvat sve većeg broja izbjeglica.

Švedske vlasti su ovog mjeseca saopćile da je tokom 2015. godine ta zemlja zabilježila rekordan broj zahtjeva za azil. Tokom 2015. godine u Švedskoj je zabilježen najveći broj zahtjeva za azil u historiji te skandinavske zemlje, koja je jedna od željenih destinacija osoba koje traže utočište u Evropi.

Agencija za migracije Švedske (Migrationsverket) je saopćila da je do sada 86.223 migranata podnijelo zahtjev za azil. Ovo je više od 84.016 osoba koje su 1992. godine tražile azil u Švedskoj, a kako navode švedski mediji, najveći broj njih se odnosio na izbjeglice koje su stigle iz zemalja Balkana gdje su se tada vodili ratovi.

Agencija za migracije Švedske je dodala kako u Švedskoj imaju sve manje mjesta za prihvat izbjeglica i migranata koji pristižu svakodnevno.