Tucson, SAD
0

Izbjeglice iz Banje Luke daju toplinu doma Amerikancima

Sarajevo-x.com
Insanići brinu o starim Amerikancima
Insanići brinu o starim Amerikancima
Nakon što su zbog rata morali napustiti rodnu Banja Luku, bračni par Ali i Emi Insanić sa svojim sinom Damirom novi život su našli u Tucsonu, SAD, gdje sada vode dom za brigu o starim osobama.

Izbjeglice iz BiH prilagodile su se životu u Americi, naučili su engleski jezik i postali američki državljani, piše Azstarnet.com.

"Postigli smo toliko toga ovdje. To se ne bi moglo dogoditi nigdje drugo", rekao je 32-godišnji Damir koji radi kao medicinski tehničar.

On je imao samo 14 godina kada je posljednji put vidio svoju zemlju, prije nego je napustio 1992. godine sa svojom sestrom Dženanom, da bi se pridružio prijateljima u Sloveniji.

"Nisam znao da se nikad neću vratiti", rekao je Damir.

Nakon brojnih strahota koje su prošli bježeći iz Banja Luke, smiraj su do 2000. godine našli u Češkoj kada su se odlučili na odlazak u SAD. Ali, Emi i Damir otišli su u Tucson, gdje je Emina sestra boravila godinu dana, dok je Dženana ostala živjeti u Češkoj.

U Tucsonu su sve troje dobili poslove u hotelima, a upisali su u kurseve engleskog jezika.

Ali priča da je kupio automobil od čovjeka koji mu je rekao, nakon što je saznao da je iz BiH, da mu plati 500 dolara i kasnije svaki mjesec daje onoliko novca koliko ima. Ali kaže da to vozilo još uvijek koristi.

Damir, a zatim i Emi završili su kurseve i postali certificirani medicinski tehničari. U međuvremenu, 2003. godine Ali i Emi su kupili kuću koju su pretvorili u dom za brigu o starim osobama. U njoj se danas slave svi praznici, muslimanski, jevrejski i kršćanski.

Ali i Emi u svom rodnom gradu radili su kao učitelji u školama. "Ranije smo podučavali djecu. Oni su kao djeca, nema puno razlike", rekao je Ali.