Intervju za Reuters
0

Izaslanik Moran: Libija dugo neće moći osigurati granice

FENA
Jim Moran
Jim Moran
Libija, kao glavna ruta afričkih imigranata na njihovom putu ka Evropi i izvor oružja za švercere zbog rata u zemlji, neće biti sposobna da kontroliše svoje granice duže vrijeme zbog složenosti tog zadatka, izjavio je izaslanik Evropske unije za Libiju Jim Moran.

Moran je u intervjuu Reutersu u utorak rekao da što prije bivši pobunjenici koji su svrgli Gadafija formiraju vladu to će prije i međunarodna zajednica moći da odluči koji je najbolji način da se zemlji pomogne u poboljšanju granične kontrole.

Vlasti Nigera, jednog od šest libijskih susjeda, upozorile su da bi moguće nekontrolisano prebacivanje oružja iz Libije situaciju moglo učiniti "eksplozivnom".

"Potrebe su vrlo složene i lista je veoma dugačka", rekao je Moran britanskoj agenciji.

"Oni nikada nisu imali sposobnost da na odgovarajući način kontrolišu svoje granice. Oni vjerovatno to neće moći da učine u dužem periodu koji je pred nama, imajući u vidu ogromne izazove", rekao je on.

Šef misije EU kazao je da je razgovarao sa zvaničnicima Ministarstva unutarnjih poslova o graničnoj kontroli, ali i da Libija ne može načiniti nikakvu strategiju sve dok prelazne vlasti ne formiraju vladu koja će moći da donosi takve odluke.

Nekadašnji pobunjenički izvršni kabinet raspušten je prošlog mjeseca. Očekivalo se da će novi kabinet, u kojem bi bili zvaničnici zaduženi za sigurnosne i unutrašnje poslove, biti imenovan prošle nedelje.

Razgovori su, međutim, prekinuti jer prijedloge prelaznog premijera Mahmuda Džibrila nisu u potpunosti podržali svi članovi.

Zapadne zemlje osigurale su vazdušnu podršku naporima libijskih pobunjenika koji su, poslije šest mjeseci borbe, okončali Gadafijevu 42 godine dugu vladavinu.

Sada se, međutim, rađa zabrinutost da bi ekstremne grupe, poput sjevernoafričkog ogranka El-Kaide, mogle da iskoriste sigurnosni vakuum u zemlji.

Libija, koja se graniči s Egiptom, Sudanom, Čadom, Nigerom, Alžirom i Tunisom, duže vrijeme je bila omiljena tačka okupljanja imigranata iz Afrike, koji su odatle išli ka Evropi, preko talijanskog ostrva Lampeduza u Sredozemnom moru.

Njihov odlazak donekle je zaustavljen dogovorom Gadafija i Italije da se oni vrate prije nego što dođu do talijanskih voda, ali je ustanak u Libiji ovog proljeća oslabio graničnu kontrolu i privukao novi talas imigranata.