Svijet
0

Izabrana nova Vlada Srbije

Sarajevo-x.com
Narodna Skupština Srbije izabrala je novu Vladu Srbije sa 133 glasa, manje od pola sata prije isteka ustavnog roka, a članovi vlade su položili zakletvu, prenio je noćas B92. Sjednicu je nakratko prekinula potraga za Ratkom Mladićem u Beogradu.

Za izbor vlade, od prisutna 244 poslanika, glasala su 133, protiv je bilo 106, uzdržana su bila tri poslanika, a dva nisu glasala. Nakon izbora, članovi vlade su položili zakletvu, čiji tekst glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću se obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon i dužnost člana Vlade vršiti savjesno, odgovorno i predano".

Ovim je završena tromesečna konstitutivna sjednica skupštine.

Izboru je prethodila rasprava nakon pauze koja je bila proglašena na zahjtev predsjednika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića, a zbog akcije pripadnika vojne bezbjednosti, koji su pretresli hotel u širem centru Beograda u potrazi za bivšim komandantom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem, optuženim za ratne zločine.

Mandatar za sastav nove vlade i premijer odlazeće vlade Vojislav Koštunica objasnio je sa skupštinske govornice, 50 minuta prije isteka roka za izbor vlade, kakva je akcija potrage za Mladićem danas sprovedena.

Radikali su to objašnjenje prihvatili i saopštili da neće opstruirati izbor vlade.

Koštunica je rekao da se akcija ne radi po nalogu vlade, već "postoje nadležni organi i propisi i na osnovu toga je izvršena provera".

Koštunica je kazao da vladi ne odgovara da se akcija dešava dok se bira vlada i da bi to odgovaralo "nekome ko hoće da vrši opstrukciju da se vlada ne formira".

Koštunica je jos jednom zapitao kome odgovara da se akcija dešava dok se raspravlja o izboru vlade i odmah dodao da zna kome odgovara, ali nije želio da to saopšti.

Tomislav Nikolić (SRS) potom je saopštio da je objašnjenje nesuvislo, ali da neće opstruirati izbor vlade, istovremno optužujući Koštuničine "koalicione partnere da žele da spreče izbor vlade".

Detaljnije na B92