266. papa izabrao ime Franjo I
564

FOTO / Novi papa je Jorge Mario Bergoglio iz Argentine

Klix.ba
(Foto: AFP)
Rimokatolička crkva je dobila novog poglavara, a to je Jorge Mario Bergoglio (76) iz Argentine. Ime koje je za sebe izabrao je papa Franjo I.

Bijeli dim se pojavio iznad Sikstinske kapele u srijedu navečer u 19.05 sati, što je označilo izbor novog pape.

Hiljade ljudi na ulicama Vatikana oduševljeno su pljeskali i izgovarali molitve. Sa crkava su se čula zvona u čast novog pape. Na katoličkim crkvama u BiH također suzvonila zvona kojima se slavilo proglašenje.

Na balkonu Sikstinske kapele nešto iza 20 sati pojavio se kardinal protođakon Jean-Louis Tauran, koji je uzviknuo "Habemus Papam!" (Imamo papu). To je ujedno bilo i zvanično obznanjenje da je Crkva dobila novog vođu.

U svom obraćanju okupljenim vjernicima papa je tražio da se svi zajedno pomole za Benedikta XVI te je zajedno s vjernicima molio "Oče naš".

"Ovo je put bratstva i povjerenja. Pomolimo se za cijeli svijet jer u svijetu vlada veliko bratstvo. Svijet treba krenuti putem ljubavi. Nadam se da da će put kojim ćemo krenuti ja i moja braća biti uspješan u evangelizaciji ovog predivnog grada", rekao je novi papa, nakon čega je blagoslovio okupljenje vjernike na Trgu svetog Petra, kao i one koji su događanja u Vatikanu pratili putem TV-a i interneta.

Nakon kratkog obraćanja poželio je okupljenima laku noć i miran odmor.

Podsjetimo, novi papa je izabran u četvrtom krugu glasanja.

Jorge Mario Bergoglio je argentinski jezuit, a bio je nadbiskup Buenos Airesa. Bio je glavni protukandidat Josephu Ratzingeru na konklavi 2005. kada je on izabran za papu. Radi se o prvom poglavaru Crkve koji dolazi iz Južne Amerike. Ime Franjo, koje je izabrao, označava da će se boriti za siromašne.