Svijet
0

Iz zatvora u Guantanamu David Hicks stigao u Australiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najpoznatiji stanar zatvora u zalivu Guantanamo na Kubi koga je američka vojska osudila za podršku terorizmu Australac David Hicks (31) stigao je u nedjelju u Adelaidu da bi u domovini odslužio zatvorsku kaznu do kraja.

Hicks je avionom prebačen iz američkoga vojnog zatvora na Kubi u australsku vojnu bazu u Adelaidi, odakle je u pratnji konvoja elitnih policijskih snaga kamionom bez prozora dovezen do zatvora "Jatala", javio je Reuters.

U zatvoru će Hicks provešti još sedam mjeseci prije nego što bude pušten na slobodu.

Advokat David McLeod, koji je zajedno s policijom, zatvorskim zvaničnicima i medicinskim osobljem bio u pratnji svog klijenta Hicksa, rekao je kako je njegov branjenik veoma srećan što se vratio i da je bio vidljivo oduševljen kada je dotaknuo australsku zemlju, kao i da ga veoma raduje da vidi porodicu.

Hicksov povratak u Australiju uslijedio je nakon intenzivne kampanje porodice, prijatelja i javnosti tokom posljednjih pet godina.

On je osuđen za pružanje materijalne koristi mreži međunarodne terorističke organizacije Osama bin Ladena i uhvaćen je krajem 2001. u Afganistanu.

Jedno vrijeme krajem 1990-tih Hicks, koji je prešao na islam, borio se i u redovima Oslobodilačke vojske Kosova (UČK).

U zatvoru Guantanamo Hicks je proveo pet godina prije nego što je u martu ove godine osuđen na sedam godina robije.

U dogovoru s američkim tužiocima većina zatvorske kazne je suspendirana i bit će slobodan u decembru 2007.

Hicks je bio prva osoba koju je od kraja Drugoga svjetskog rata američki sud osudio za ratne zločine, kao što je i prvi među stotinama stranih zatočenika koji su držani u Guantanamo Bayu i kome je suđeno.