Na relaciji Rumunija-Bugarska
0

Iz voza ukradeno četiri kontejnera eksploziva

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iz voza, koji je iz rumunskog grada Brašov prevozio naoružanje za Bugarsku, ukradena su četiri kontejnera ekploziva, odnosno 64 komada eksplozivnih naprava namijenjenih vojnim raketama, javljaju bugarski mediji.

Nestanak eksploziva iz voza, koji je obezbjeđivalo 10 žandara, ustanovljen je jučer poslije podne na carini Đurgevo, prilikom provjere tereta prije napuštanja Rumunije.

Tokom istrage, koju je preuzelo vojno tužilaštvo u Bukureštu, utvrđeno je da su skinute plombe sa dva vagona, ali ne i na kojoj dionici su nestali kontejneri sa ekplozivnim napravama. 

Bugarsko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da ekplozivna punjenja nisu bila namijenjena za Bugarsku armiju, već za jednu firmu.

"Nacionalni koordinacioni centar za logistiku pri Ministarstvu odbrane nije bio obaviješten o takvoj isporuci, što je inače praksa kada se tranportuje oružje i municija za bugarske oružane snage", navodi se u saopštenju.

Iz rumunskog Ministarstva inostranih poslova saopšteno je da je eksploziv bio namijenjen jednoj bugarskoj firmi.

Najveća krađa oružja u Rumuniji dogodila se 2009. godine kada je iz jednog vojnog skladišta u Bukureštu ukradeno oko 60.000 komada oružja.
Zbog te pljačke 11 pripadnika vojske osuđeno je do 15 godina zatvora, a nekoliko komandira, uključujući i komandantna Vojno-vazdušnih snaga Rumunije je bilo smijenjeno.