Svijet
0

Iz tankera kod južnokorejske obale iscurilo 66.000 barela nafte

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Brod koji je prevozio veliku dizalicu u petak se sudario s tankerom kod južnokorejske obale, što je dovelo do curenja više od 66.000 barela sirove nafte, u najvećem ekološkom incidentu u ovom području.

Zvaničnici ministarstva pomorstva i ribarstva, pozivajući se na izvještaj obalske straže, prvobitno su javili da je iscurilo 110.000 tona iz tankera registrovanog u Hong Kongu.

Obalska straža, međutim, kasnije je je objavila novu informaciju koja nagovještava da je količina nafte koja je iscurila znatno manja - oko 66.043 barela, javio je AP.

Nesreća se desila oko 7.30 sati kada je brod s dizalicom udario u 146.000 tona težak tanker Hebei Spirit osam kilometara od plaže Malipo, oko 150 km jugozapadno od Seula.

Obim štete koji je naftna mrlja izazvala po morski život nije bio odmah poznat, saopćio je zvaničnik ministarstva tražeći da ostane neimenovan.

Jung Se-hi, službenik obalne straže, saopćio je da je ona razmjestila 34 broda i četiri helikoptera da zaustave širenje mrlje i pokupe naftu.

Kazao je da je ograda za suzbijanje širenja mrlje uspostavljena oko mjesta nesreće, ali je dodao kako će trebati najmanje nekoliko dana da se dovrši operacija.

Obalska straža javila je u saopćenju da je sudar napravio rupe na tri kontejnera na tankeru. Curenje iz dva kontejnera kasnije je zaustavljeno, ali je nafta nastavila curiti iz trećeg kontejnera.

YTN, 24-satni kanal vijesti, prikazao je snimke crne nafte kako curi iz broda i izliva se u okean.

Tanker je prevozio oko 260.000 tona sirove nafte - ili oko 1,8 miliona barela, saopćio je drugi zvaničnik ministarstva, također pod uslovom da ostane anoniman u skladu s politikom.

Zvaničnici ministarstva i obalne straže saopćili su kako vjeruju da je to najveće curenje nfte kod obale Južne Koreje.

Ranije najveće curenje nafte kod Južne Koreje desilo se u 1995. kada je oko 5.035 tona - ili oko 35.000 barela - sirove nafte iscurilo, sudeći po juižnokorejskoj novinskoj agenciji Yonhap.

Supertanker Exxon Valdez ispustio je 1989. oko 260.000 barela ili 11 miliona galona nafte u Zaliv princa Williamsa na Aljasci, u najvećoj ekološkoj katastrofi takve vrste.