Svijet
0

Iz libijskog zatvora oslobođeno 88 ekstremista

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Libijska vlast oslobodila je u četvrtak 88 radikalnih islamista iz zatvora koji su bili zatočeni zbog zavjere za obaranje vlade šefa države Moamera Gadafija, saopćila je glavna libijska dobrotvorna organizacija.

Zatvorenici su izašli iz zatvora Abu Salim, a prema političkim izvorima iz Tripolija nakon današnjeg puštanja 88 zatvorenika u zatvorima je ostalo 40 pripadnika Libijske islamističke borbene grupe (LIFG) i 11 članova različitih džihadskih grupa, prenio je Reuters.

"Čestitamo svim advokatima za zaštitu ljudskih prava na oslobađanju 45 pripadnika LIFG-a i 43 članova različitih džihadskih grupa", navedeno je u saopćenju libijskog Udruženja za ljudska prava.

Britanska novinska agencija je objasnila da je to udruženje dio moćne Gadafijeve fondacije, čiji je predsjednik sin libijskog lidera Saif al-Islam.

Prije dva dana Saif al-Islam (37) je imenovan za "koordinatora društvenih narodnih komiteta", što odgovara funkciji šefa države s ovlaštenjima samo manjima od očevih, prenijele su agencije.

Moamer Gadafi je prošlog mjeseca obilježio 40 godina otkako je vojnim udarom došao na vlast.

Tokom protekle dvije godine lideri LIFG-a iz zatvora Abu Salim bili su uključeni u pregovore s libijskim dužnosnicima radi postizanja dogovora da ta organizacija odbaci nasilje i radikalno shvaćanja islama, u zamjenu za oslobađanje zatvorenih saboraca.

LIFG je tokom 1990-tih bio organizator krvavih sukoba na gradskim ulicama i po planinama radi rušenja Gadafija, kada je ubijeno nekoliko desetaka vojnika i policajaca.

Prema libijskim sigurnosnim izvorima, Al-Qaida računa da će se LIFG priključiti sjevernoafričkom krilu te međunarodne terorističke organizacije.

Većina lidera LIFG-a ne slaže se s globalnom strategijom Al-Qaide i vjeruju da će takva strategije teško dovesti do bilo kakvih promjena u Libiji.