300 litara završilo u okeanu
0

Iz Fukushime iscurilo 45 tona radioaktivne vode

SRNA
Fukushima (Arhiv)
Fukushima (Arhiv)
Iz nuklearne elektrane Fukushima tokom vikenda je iscurilo oko 45 tona radioaktivne vode, od čega je dio završio u okeanu, saopštila je kompanija TEPCO, operator oštećene japanske nuklearne elektrane.

TEPCO navodi da je juče otkrio problem u postrojenju za dekontaminaciju vode i da je curenje stalo poslije gašenja uređaja.

Radioaktivna voda je otjecala kroz pukotinu u betonskoj ogradi i procjenjuje se da je oko 300 litara završilo u okeanu.

Incident se dogodio u vrijeme kada tokijska elektrodistribucija pokušava da stabilizuje situaciju i ugasi reaktore do kraja godine.

Curenje radioaktivne vode iz Fukushime u okean poslije zemljotresa i cunamija 11. marta izazvalo je strah od kontaminacije morske hrane u priobalnom pojasu.

U vodi iz bazena za prečišćavanje juče je koncentracija cezijuma 134 iznosila 16.000 bekerela po litru, odnosno 29.000 bekerela po litru za cezijum 137, navodi TEPCO. To je 270, odnosno 322 puta više od zvaničnih bezbjednosnih ograničenja.

Cezijum 137 je opasan jer se u prirodi zadržava decenijama i emituje radijaciju koja izaziva rak. Period poluraspada cezijuma 134 je oko dvije godine, dok cezijum 137 ostaje stabilan punih 30 godina.
TEPCO vrši prečišćavanje vode iskorištene za hlađenje oštećenih reaktora. Tri reaktorska jezgra istopila su se poslije zemljotresa i udara ogromnog talasa, kada je u elektrani otkazao sistem hlađenja.