Svijet
0

Iz Debaljceva povučen i posljednji ukrajinski vojnik

Anadolija
Unatoč primirju na istoku Ukrajine, iz Debaljceva u kojem i dalje traju sukobi, povukao se i posljednji ukrajinski vojnik.

Glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, Svyatoslav Tseholko kazao je da je komandir jedne jedinice u Debalcevu poslao izvještaj koji potvrđuje da je iz ovog grada povučen i posljednji vojnik.

Ukrajinski Centar za borbu protiv terorizma navodi da su se ukrajinski vojnici u potpunosti povukli iz Debaljceva i okolnih Cernuhina, Nikisina, Redkoduba i Miusa.

Iz Debaljceva se od juče povuklo 2.500 vojnika. Prema zvaničnim podacima, u sukobima u Debaljcevu su poginula 22 ukrajinska vojnika, a više od 150 je ranjeno. Oko 90 vojnika je uzeto za taoce, a o 82 nema nikakvih informacija ni tragova.

Debaljcevo se nalazi u pojasu između Donjecka i Luganjska i strateški je važno zbog komunikacija između ta dva grada koje kontroliraju proruski separatisti. Grad je važan i za ukrajinsku vojsku, jer prema njemu vode kopnene i željezničke veze između istoka i zapada zemlje.

Primirje na istoku Ukrajine stupilo je na snagu u nedjelju, a uprkos tome, u Debaljcevu i još nekim mjestima su nastavljeni sukobi.