Meksički zaljev
0

Iz bušotine isteklo 780 miliona litara nafte

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iz oštećene bušotine Deepwater Horizon britanske kompanije British Petroleum (BP) u vode Meksičkog zaljeva isteklo je po procjeni naučnika 780 miliona litara nafte, a od toga 127 miliona litara stručnjaci su uspjeli prikupiti, objavila je u ponedjeljak zajednička američko-britanska grupa stručnjaka.

Procjena se odnosi na razdoblje od 20. aprila, kada se dogodila eksplozija na bušotini, do 15. jula, kada je postavljanjem ogromne kupole zaustavljeno curenje nafte.

"Naučni tim procjenjuje da je ukupno 4,9 miliona barela nafte (780 miliona litara) isteklo iz bušotine", navodi se u saopćenju stručnjaka BP-a i američke vlade.

"Nije sva ta količina završila u moru: naporima BP-a i američke uprave prikupljeno je 800.000 barela nafte (127 miliona litara)", dodaje se.

Ova je procjena na gornjem rubu prethodne koja je govorila da je se bušotine izlilo između tri i 5,3 miliona barela. Za poređenje, u prethodnoj najvećoj ekološkoj katastrofi u američkoj historiji, iz tankera Exxona Valdeza uz obalu Aljaske 1989. godine istekao je 41 milion litara nafte. Ovo je ujedno i najveće nenamjerno curenje nafte u more ikada.

Dosad najveće bilo je 1979. godine nakon eksplozije na bušotini Ixtoc-1, također u Meksičkom zaljevu, ali ispred meksičke obale, kada je isteklo 3,3 miliona barela nafte. Tom bušotinom upravljala je meksička državna naftna kompanija Pemex.

Za najveće istjecanje odgovorni su Iračani koji su tokom Zaljevskog rata namjerno otvorili ventile naftnih terminala, navodno kako bi zaustavili moguće iskrcavanje američkih marinaca u Kuvajtu. Prve procjene govorile su 11 miliona barela istekle nafte, ali su kasnije smanjene na do šest miliona barela.