Svijet
0

Iyad Allawi nudi koaliciju iračkim strankama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pobjednik na parlamentarnim izborima u Iraku Iyad Allawi ponudio je da surađuje sa svim strankama kako bi sastavio novu vladu.

Allawi je rekao da je otvoren za razgovore sa svim političkim grupacijama, uključujući šiitski blok premijera Nurija al-Malikija, koji odbija rezultate izbora, na kojima je Allawi pobijedio s dva mjesta prednosti, i prijeti sudom.

Allawijeva sekularna stranka osvojila je najveći broj mjesta u parlamentu, ali ne i dovoljno za formiranje vlastite vlade, izvještava BBC u subotu.

Za Iyada Allawija, inače šiita, vođu svjetovnog bloka u kojem je i bivši sunitski potpredsjednik Tariq al-Hashemi, glasali su i mnogi suniti.

Irački izborni i sudski dužnosnici razmatraju Malikijeve optužbe. Prisutna je zabrinutost da bi se cijela procedura mogla odužiti i dovesti do podjela, što bi ugrozilo napredak i stabilizaciju zemlje.

Premijer Maliki se zarekao, u nastupu na nacionalnoj televiziji, da će kroz "legalni proces" ispitati ispravnost prebrojavanja glasova.

Allawijev sekularni blok Iraqija osvojio je 91 od 325 skupštinska mjesta. Malikijeve Pravna država dobila je 89 mjesta, a prati je Irački nacionalni savez sa 70.

Nešto ranije je izaslanik Ujedinjenih naroda u Iraku Ad Melkert izjavio da su izbori bili vjerodostojni i pozvao sve stranke da prihvate njihov ishod.