Svijet
0

Ivanov upozorio na opasnost od davanja nezavisnosti Kosovu

FENA
Sergej Ivanov; Foto: Reuters
Sergej Ivanov; Foto: Reuters
Ruski ministar odbrane Sergej Ivanov upozorio je u petak da bi davanje pune nezavisnosti Kosovu moglo otvoriti Pandorinu kutiju sa sličnim zahtjevima za samostalnost širom postsovjetskog regiona, ali i u drugim dijelovima Evrope.

Ivanov je tokom susreta s njemačkim kolegom Franzom Jozefom Jungom upozorio da u rješavanju kosovskog problema ne treba slijediti trenutnu političku konjukturu, već se držati principa teritorijalne cjelovitosti kao nepovredivih principa.

"Ako teoretski zamislimo da Kosovo dobije nezavisnost, onda će nam ljudi na drugim nepriznatim teritorijama reći: šta smo mi gori", kazao je Ivanov, a prenio AP.

"To će izazvati lančanu rakciju, otvaranje Pandorine kutije ne samo na postsovjetskom prostoru nego i u Evropi", dodao je ruski ministar.

Jung je istaknuo kako sve strane treba zajednički da rade na rješavanju problema Kosova.

"Neophodno je da zajednički poduzimamo napore kako bi strane prihvatile prijedlog Marttija Ahtisaarija", rekao je on i naglasio da je to u interesu mira i stabilnosti u regionu.

Ivanov i Jung su u Sevillu stigli na sastanak ministara NATO-a, koji su se u četvrtak založili za brzo donošenje rezolucija o konačnom statusu Kosova i naglasili da će trupe te alijanse ostati na Kosovu.