Rim
0

Ivan Pavao II mogao bi biti beatificiran već ove godine

FENA
Ivan Pavao II mogao bi biti beatificiran već ove godine, što je prva etapa prema kanonizaciji, ocijenio je u četvrtak Joaquin Navarro-Valls, njegov bivši glasnogovornik u intervjuu ekonomskom dnevniku Il Sole 24 ore.
  • Dva ključna elementa koja nedostaju - dekret o krepostima i dekret o čudotvornom ozdravljenju osobe koja se molila papi Wojtyli - mogla bi se ispuniti već ove godine, kazao je Navarro Valls koji je 22 godine vodio vatikanski ured za medije, a to je radno mjesto napustio 2006., približno godinu dana nakon smrti Ivana Pavla II.

  • Nakon toga "Papa mora odlučiti o datumu proglašenja beatifikacije a to može učiniti kad želi", istaknuo je on. Postupak beatifikacije 'napreduje' te 'nije prolongiran' objavljivanjem prepiske nekadašnjeg poljskog Pape i Poljakinje Wande Poltawske. Poltawska je objavila knjigu s dijelovima iz pisama koje je razmjenjivala godinama s Papom, kojeg je upoznala 1962. dok je službovao u Krakowu.

Po pisanju italijanske štampe, Vatikan strahuje da bi pisma koja su ostala u posjedu Poltawske mogla sadržavati elemente zbog kojih bi se odgodila beatifikacija. Navarro Valls tvrdi da Poltawska, danas 88-godišnjakinja, i Papa nisu bili ni u kakvom odnosu, dok ona tvrdi da mu je bila bliska prijateljica. Čudo potrebno za proglašenje blaženim u fazi je razmatranja i bit će predano Papi za konačnu odluku. Radi se o ozdravljenju francuske časne sestre koja boluje od Parkinsonove bolesti, prenosi u četvrtak Hina.