Svijet
0

ITUC: Najmanje 7.000 stranih radnika bi moglo umrijeti u pripremama SP 2022. u Kataru

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Iz Svjetske unije radničkih sindikata (ITUC) izjavili su kako je u ovoj godini u pripremama za Svjetsko nogometno prvenstvo, koje će biti održano 2022. godine u Kataru, do sada umrlo 1.000 stranih radnika. Procjenjuju da će se ovaj trend nastaviti i u narednim godinama.

Iz ove organizacije optužili su Katarske vlasti da se prema 1,8 miliona stranih radnika odnose kao prema robovima.

"Radnici nemaju osnovne sigurnosne uslove za rad. Katarske bolnice i stanice hitne pomoći dnevno prime blizu 2.800 pacijenata. Do sada je umrlo hiljadu ljudi, a pretpostavljamo da će do 2022. godine umrijeti najmanje 7.000 stranih radnika", rekao je generalni sekretar ITUC-a Sharan Burrow.

Kako javlja Sky News, vlasti Katara odbijaju tvrdnje ITUC-a uz konstataciju da se "radi o namjernom izvrtanju činjenica".

"Do sada je odrađeno više od 14 miliona radnih sati, a pritom nije zabilježen nijedan smrtni slučaj među radnicima koji rade na izgradnji infrastrukture za Svjetsko nogometnog prvenstvo 2022. godine", izjavili su iz vlade ove države.

Na loš tretman stranih radnika u Kataru upozorili su i iz Amnesty Internationala.

Prema njihovom izvještaju, radnici su plaćeni dosta ispod katarskog nacionalnog prosjeka, borave u neuslovnim barakama, te im se onemogućava davanje otkaza i napuštanje države bez prethodnog odobrenja poslodavca.