Svijet
0

Italijanski parlament raspravlja o sudbini Berlusconija

Klix.ba
Italijanski parlament raspravlja o tome da li bi bivši premijer Silvio Berlusconi trebao odstupiti s pozicije senatora nakon što je osuđen za utaju poreza.

Ukoliko glasaju za, to bi moglo izazvati pobunu pripadnika njegove stranke Ljudi slobode (PDL) što bi moglo dovesti do kolapsa ionako krhke koalicione vlade.

Slučaj će razmatrati parlamentarni odbor kojem će vjerovatno trebati nekoliko sedmica da donese odluku.

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu i zabranu javnih ureda prošlog mjeseca.

Sedamdesetšestogodišnji milijarder proglašen je krivim jer se našao u centru ogromne utaje poreza u njegovom Mediaset televizijskom carstvu, te je osuđen na četiri godine zatvora (koja je preinačena u jednu godinu zbog njegove starosti).

Parlamentarci svoje vijećanje zasnivaju na zakonu iz 2012. godine u kojem se navodi kako osoba koja je osuđena na više od dvije godine zatvora ne može obnašati javnu funkciju.

Berlusconi je izjavio kako je krivo optužen te da je žrtva politički motiviranih sudija.

Također je istakao kako "Severino zakon" ne može biti primijenjen retrospektivno.

Njegovi advokati žele odgoditi postupak dok se Evropski sud za ljudska prava ili Ustavni sud Italije ne izjasne o tome da li je zakon važeći. Traže da se Evropski sud za ljudska prava izjasni i o presudi za poreznu utaju.

Demokratska stranka aktuelnog premijera Enricoa Lettae odbila je zahtjeva Berlusconijevih advokata kazavši kako PDL uzaludno troši vrijeme.

Sud bi u oktobru trebao odlučiti da li će Berlusconi služiti kaznu u kućnom pritvoru ili kroz društveno koristan rad.