Svijet
7

Italijanska policija objavila snimak rituala pristupanja mafiji

Klix.ba
Italijanska policija je objavila snimak na kojem se vidi ritual pristupanja mafiji, odnosno jednoj od mafijaških grupa u toj zemlji. Članovi i budući članovi mafijaške grupe Ndrangheta snimljeni su u sjevernoj Italiji.

Ovo je jedan od rijetkih snimaka zahvaljujući kojem se ima uvid u tajni svijet mafijaških organizacija u italiji. Na njemu se novi članovi zaklinju na vjernost mafijaškoj organizaciji.

Policija u Milanu je snimak objavila u utorak, ali nisu dali nikakvo objašnjenje o tome kako je on nastao, odnosno ko ga je snimio i na koji način. Poznato je samo da je snimak nastao u seoskoj kući u mjestu Castello di Brianza u sjevernoj Italiji.

Associated Press je javio da je jedan od onih koji su pristupili mafiji ovim ritualom 17-godišnjak.

U obredu inicijacije sa videa muškarci stoje u polukrugu, pognutih glava, i izgovaraju sljedeće riječi:

"U ovoj svetoj večeri, u tišini noći, pod svjetlom zvijezda i pod sjajem mjeseca, ja stvaram ovaj sveti lanac. U ime Garibaldija, Mazzinija i Lamormora, riječima poniznosti ja stvaram ovo sveto društvo", govore muškarci na videu.

Jedan od najinteresantnijih dijelova je onaj na kojem regrut obećava da će uvijek imati jedan metak za sebe u cijevi, što znači da će počiniti samoubistvo ukoliko osramoti "porodicu".