Težak period za zemlju
0

VIDEO / Italijanska ministrica se rasplakala najavljujući mjere štednje

Sarajevo-x.com
Italijanska ministrica Elsa Fornero u suzama (Foto: AFP)
Italijanska ministrica Elsa Fornero u suzama (Foto: AFP)
Italijanska ministrica rada i socijalne politike Elsa Fornero rasplakala se za vrijeme press konferencije dok je objavljivala nove stroge mjere štedje koje će preduzeti Vlada Italije kako bi prevazišla finansijsku krizu.

Ministrica Fornero zastala je kod riječi "žrtvovanje" i nije više bila u stanju nastaviti objavu te je italijanski premijer Mario Monti nastavio objašnjavati mjere štednje.

"Mi smo morali ovo... i to će nas koštati i psihološki... moramo zamoliti sve za žrtv...", jedva je promucala Fornero, ali više nije bila u mogućnosti nastaviti, prenosi tvnz.com. Premijer Monti je pretpostavio šta ona želi reći i nastavio je njenu rečenicu.

Plan štednje koji je uvela Vlada uključuje povećanje minimalne dobne granice od 66 godina za penzionisanje, a mnogi penzioneri neće primiti penziju iduće godine.

Najmanji iznosi penzija najugroženijima ipak će biti isplaćen.

"Morali smo raspodijeliti žrtvu na sve, ali morali smo je rasporediti na fer način", dodao je italijanski premijer Monti. Italija ima javni dug od 120 posto bruto godišnjeg proizvoda i u centru je krize odmah poslije Grčke i Irske.

Komentari na njeno plakanje su različiti, ali s obzirom na to da je Fornero univerzitetska profesorica i ekonomski ekspert te kao takva i dio tehničke vlade, a ne političarka, mnogi vjeruju da su njene suze iskrene.