Svijet
0

Italijani u nedjelju i ponedjeljak biraju novu vlast

FENA
Italijani u nedjelju i ponedjeljak nakon pet godina biraju svoje predstavnike u Zastupničkom domu i Senatu, a ispitivanja javnog mnijenja prednost pred koalicijom sadašnjeg premijera Silvija Berlusconija Dom sloboda daju koaliciji lijevog centra "Unione" pod vodstvom Romana Prodija.

U Italiji je na izbore pozvano 47.258.305 registriranih birača, dok je ove sedmice u diplomatskim predstavništvima inozemstvu moglo glasati 2.840.000 talijanskih državljana od kojih se, prema prvim podacima, na izbore odazvalo više od 42 posto. U četiri izborna okruga u inozemstvu bit će izabrano 12 zastupnika u parlamentu i šest senatora a njihovi će glasovi biti prebrojani u ponedjeljak popodne u Rimu.

Sveukupno 60.977 birališta tokom nedjelje bit će otvoreno od 8 do 22 sata, a u ponedjeljak od 7 do 15 sati.

Za 630 zastupnika u Zastupničkom domu imaju pravo glasati svi registrirani birači, dok za 315 zastupnika u senatu pravo glasa imaju talijanski državljani koji su do 9. aprila napunili 25 godina starosti.

Bira se po proporcionalnom sistemu a iznimka su pokrajine s posebnim statusom Valle d'Aosta i Trentino Alto Adige, gdje je na snazi ostao većinski izborni sistem za parlament i senat, odnosno samo senat u slučaju Trentino Alto Adigea.

Listi ili koaliciji koja osvoji najveći broj glasova zajamčeno je 340 mjesta u zastupničkoj skupštini (55 posto) te će joj, ako na samim izborima nije osvojen dovoljan broj glasova, biti dodijeljen potreban broj zastupničkih mjesta.

Zastupnici u parlamentu biraju se na državnoj razini a za Senat na regionalnoj te se kvota od 55 posto senatorskih mjesta za izborne pobjednike primjenjuje po regionalnom ključu.

Izborni prag na izborima za Zastupnički dom za koalicije je 10 posto, četiri posto za stranke koje se ne nalaze u koaliciji i dva posto za one u koalicijama. Na izborima za Senat izborni prag za koalicije je 20 posto, osam posto za stranke van koalicija i tri posto za one u koalicijama.

Na izborima će se suočiti koalicije lijevog centra "Unione" pod vodstvom Romana Prodija, koji je bio talijanski premijer od 1996. do 1998. godine, i koalicija desnog centra koju vodi aktualni premijer Silvio Berlusconi. Posljednja ispitivanja javnog mnijenja, prenosi Hina, Prodijevoj koaliciji daju prednost od 3,5 do 5 posto glasova.