Svijet
5

Italijani troše ušteđevinu da prežive

FENA
Italijanske porodice sve više žive od ušteđevine, pokazala je anketa koju je objavila grupacija preduzetnika i vlasnika malih preduzeća CGIA.

U anketi ove grupe preduzetnika sa sjeveroistoka Italije, vrijednost ušteđevine građana Italije smanjena je za 26,4 posto u periodu od 2008. do 2011., dok je nivo njihovih prihoda ostao isti, prenijela je italijanska novinska agencija ANSA.

To znači da, uz sve manje novca za potrošnju, porodice neće moći da priušte proizvode koje nude male prodavnice i zanatlije, za šta CGIA krivi recesiju i sve veću nezaposlenost u Italiji.

Anketa pokazuje da je između 2008. i 2011. potrošnja domaćinstava uvećana za četiri odsto, dostigavši 962,6 milijardi eura, dok je istovremeno ušteđevina smanjena za 93,5 milijardi eura. Inflacija je u datom periodu porasla za 5,2 posto.

Međutim, od 2001. do 2011., potrošnja je porasla za 30,4 posto, dok je ušteđevina smanjena za 16,5 posto. Prihodi su u datom periodu uvećani za 24,4 odsto, a inflacija je ubrzala za 24 posto.

"Krizom su najviše pogođene velike porodice sa maloljetnom djecom, porodice u kojima samo jedan član zarađuje i oni koji su, nažalost, ostali bez posla", naveo je sekretar CGIA Giuseppe Bortolussi.