Umberto Eco
0

"Italijani su problem Italije, a ne Berlusconi

FENA
Umberto Eco
Umberto Eco
Slavni pisac Umberto Eco smatra da su Italijani, koji glasaju za Silvija Berlusconija, glavni problem Italije a ne sam Berlusconi, te poziva Italijane da reagiraju kako se ne bi našli u situaciji sličnoj onoj koju su proživjeli za vrijeme fašizma.
  • Silvio Berlusconi nije italijanski problem. Historija je prepuna avanturista, bez karizme, sa slabim smislom za državu, ali vrlo razvijenim smislom za svoje vlastite interese, koji su željeli uspostaviti ličnu vlast zaobilazeći parlamente, sudove i ustave, napisao je veliki italijanski intelektualac u ljevičarskom sedmičniku L'Espresso, prenosi u petak AFP.

  • Kada im to društvo dozvoli, zašto se okomiti na te ljude a ne na društvo koje im je dozvolilo da to rade?, zapitao se slavni autor romana "Ime ruže".

Za Umberta Eca, "beskorisno je okomiti se na Berlusconija koji samo radi svoj posao. Većina Italijana je prihvatila sukob interesa, za koje je odgovoran šef vlade, vlasnik carstva Fininivest, koji kontrolira televizijsku grupaciju Mediaset.

Pisac osuđuje u Italiji, u ljevičarskom sedmičniku, "bolesno društvo" a brani slobodu štampe, koja je ugrožena, prema njemu, prijedlogom zakona koji predviđa vrlo stroge kazne u slučaju objavljivanja članaka o istragama ili procesima u toku.

  • U istinskim demokratijama, nije potrebno braniti slobodu štampe jer je niko ne namjerava ograničavati, napisao je dalje Eco.

Ali zašto pokrenuti krik upozorenja ako se italijansko društvo ne osjeća zainteresiranim za to, pita se Umberto Eco.

  • Razlog je vrlo jednostavan. Fašizam je 1931. naredio za 1.200 univerzitetskih profesora toga doba da polože zakletvu režimu. Samo 12 profesora je odbilo i izgubilo svoja radna mjesta. Možda su preostalih 1.188 profesora imali časne razloge, ali je samo 12 onih, koji su rekli 'ne', spasilo čast Univerziteta i konačno čast zemlje, naglašava Umberto Eco.

  • Eto zašto je potrebno nekada reći ne, zaključuje pisac koji sebe smatra "pesimistom" čija intervencija "neće ničemu poslužiti".