Svijet
0

Italijani obilježili prvu godišnjicu potresa u L'Aquilli

FENA
Na desetine hiljada Italijana odalo je poštu poginulim u razornom potresu jačine 6,3 stepena Richtera, koji je prije godinu dana pogodio centralnoitalijanski grad L'Aquilli.

Oko 25.000 domaćih žitelja i stanovnika drugih italijanskih gradova prošetalo je u utorak u rano jutro u tišini ulicama razorenog grada noseći upaljene svijeće za pokoj 308 poginulih osoba u katastrofi, prenijela je italijanska novinska agencija Ansa.

Četiri povorke sastale su se ispred oštećene gradske katedrale u L' Aquilli, gdje su dočekale 3.22 sata, vrijeme kada je potres gotovo u potpunosti razorio upravno sjedište regije Abruzzo i ostavio 65.000 osoba bez krova nad glavom. Crkvena zvona su se oglasila 308 puta pošto je pročitano ime svake od žrtava.

Na sličan način odata je pošta žrtvama i u obližnjem mjestu Ona, koje je najviše oštećeno u širem području pogođeno potresom, čiji je epicentar bio 95 kilometara od Rima.

Italijanska agencija navodi da su tokom obje ceremonije pisma pročitali predsjednik Italije Giorgio Napolitano i premijer Silvio Berlusconi.

U razorenom centru L'Aquille još se nalazi oko 4,5 miliona tona ostataka porušenih zgrada, a procjenjuje se da će za rekonstrukciju gradske arhitekture biti potrebno 10 godina i 18 milijardi eura.

Prema procjenama italijanske vlade, do sada je u 19 novoizgrađenih stambenih kompleksa useljeno oko 17.000 osoba.

Oni koji su ostali bez domova jednoglasno optužuju vladu Silvija Berlusconija da nije na vrijeme obavila rekonstrukciju porušenog grada srednjostoljetne arhitekture.

Oko 7.000 osoba još boravi o trošku države u hotelima na obalama Jadranskog mora, u blizini najvećeg grada regije - Peskare, a oko 4.000 ih je smješteno u privremenim centrima koje finansira Crveni krst.