Slijede primjer Francuske
0

Italija želi muslimankama zabraniti nošenje burki

Sarajevo-x.com
Burke bi uskoro mogle da budu zabranjeni u Italiji. Naime, vlada Italije je predložila zakon koji će sprječiti žene islamske vjeroispovjesti da nose burke i nikabe. Anketa napravljena ove sedmice ide u prilog zakona jer se 71 posto Italijana izjasnilo da favorizuju zabranu.

Dok Francuska još uvijek razmatra pitanje zabrane nošenja nikaba, italijanska ministrica Mara Carfang oglasila se s nadom da će i ostale evropske države da krenu njihovim stopama.

"Ovo je borba da se zaštiti dignitet i ljudska prava žena koje su imigrirale u našu zemlju. Ukoliko ovaj zakon prođe zabranit će se nošenje burke i nikaba, koji nisu religijski simboli. U potpunosti se slažem s francuskom inicijativom", rekla je ministrica Carfang za Daily Mail.

Kritike oko načina odijevanja i pokrivanja glave kod žena muslimanki, polazi od toga da se na ovaj način žena podčinjava.

Također, italijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini usprotivio se nošenju burki na javnim mjestima, ocijenivši da se osobe koje traže nošenje te tradicionalne muslimanske ženske odjeće ne žele da integrisati u društvo.

Također, on je naveo da nošenje burki predstavlja sigurnosni rizik.

"Kada neko potpuno prekriven odjećom uđe u banku ili javnu ustanovu, može doći do problema. Moja baka u crkvi nosi maramu, i to je znak poštovanja religije, ali je ne nosi na ulici", kazao je Frattini.