Svijet
0

Italija želi brzo rješenje slovensko-hrvatskog spora

FENA
Italija želi brzo rješenje slovensko-hrvatskoga graničnog spora koji je izazvao blokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, izrazivši nadu da će to dogoditi u tijeku češkog predsjedanja EU-om.

"Italija želi brzo rješenje hrvatsko-slovenskog spora", rekao je Frattini novinarima nakon sastanka s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem.

Talijanski ministar, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, izjavio je na konferenciji za novinare da je s ministrom Jandrokovićem razgovarao "o zajedničkom cilju, a to je zatvaranje pregovora 2009. kako bi Hrvatska mogla postati članicom EU-a 2010.".

Glede talijanskog aktivnog uključivanja u rješavanje tog spora, o čemu su pisale talijanske i slovenske novine, Frattini je rekao kako Italija želi da se nađe rješenje tog pitanja jer obje zemlje u svojem susjedstvu smatra gospodarskim i političkim partnerima.

Istaknuo je da slovenska blokada ne smije zaustaviti Hrvatsku na putu prema EU. Italija i EU nastoje pomiriti dvije zemlje te olakšati i učiniti sve da hrvatska i slovenska vlada postignu dogovor, ustvrdio je.

Ministar Jandroković je zahvalio Frattiniju na "stalnoj i snažnoj potpori" Italije Hrvatskoj na putu u EU te na talijanskoj ratifikaciji protokola o članstvu Hrvatske u NATO-u.

"Bez obzira na trenutačan zastoj (u pregovorima s EU-om) zbog situacije sa Slovenijom Hrvatska neće posustati i još će snažnije nastaviti unutarnje reforme. Vjerujemo da će ta situacija, koja nije u europskom duhu, vrlo brzo biti prevladana te da će se pronaći rješenje koje će zadovoljiti i hrvatsku i slovensku stranu", rekao je Jandroković. Ponovio je da Hrvatska ni na koji način ne prejudicira granicu sa Slovenijom.