Svijet
0

Italija: Uskoro povlačenje svih talijanskih vojnika iz Iraka

FENA
Talijanski ministar odbrane Arturo Parisi izjavio je kako u Iraku neće ostati nijedan talijanski vojnik, pa ni kao čuvar talijanskih civila koji će djelovati u toj zemlji poslije završetka vojne talijanske vojne misije nazvane "Antikni Babilon", prenose u ponedjeljak talijanski listovi.

"Nijedan talijanski vojnik neće ostati u Nassiriji poslije misije 'Antikni Babilon'", rekao je Parisi tokom posjete vježbi talijanske ratne mornarice ispred Civitavecchije, piše Corriere della Sera.

Parisi je potvrdio volju talijanske vlade lijevog centra premijera Romana Prodija da pomogne Iraku u njegovu demokratskom i ekonomskom razvitku, ali je rekao da "smo jasno kazali kako prisutnost naših civila u toj zemlji ne može ni u kojem slučaju opravdati i vojnu prisutnost, jer bi to bilo suprotno onome što smo kazali prije izbora i zbog čega smo dobili podršku birača".

Govoreći o vremenu potrebnom za povlačenje svih talijanskih vojnika, kojih sada u Iraku ima 2.600, Parisi je istaknuo kako će se to provesti "u tehnički najkraćem vremenu".