Svijet
0

Italija u sunovratu i politika bez botoksa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gotovo svi britanski listovi pišu u petak o predstojećim parlamentarnim izborima u Italiji, koji će se održati u nedjelju, dok The Times objavljuje kolekciju najzabavnijih citata iz karijere bivšeg premijera i favorita na predstojećem glasanju Silvija Berlusconija.

Financial Times ocjenjuje da će Talijani ovog vikenda, po svemu sudeći, na glasanje izaći više iz osjećaja dužnosti prema svojoj zemlji koja vapi za promjenama nego iz političkog uvjerenja.

Predizborna kampanja je, međutim, ocjenjuje list, samo potcrtala duboku krizu u kojoj se nalazi talijansko društvo.

Zemlja je u odnosu na ostatak Evrope u ekonomskom sunovratu, a njeni dobro plaćeni ali vremešni političari ne samo da nemaju volje već izgleda ni snage da taj proces zaustave, a kamoli preokrenu.

Usprkos brojnim zahvatima plastičnih hirurga na licu i tijelu 71-godišnjeg Silvija Berlusconija, čelnik koalicije desnog centra i nekada davno simbol društvenih promjena malo je šta "uljepšao" u svome populističkom programu, piše Financial Times.

Istovremeno, njegov suparnik Walter Veltroni, koji će sudeći po istraživanjima izgubiti izbornu bitku, nije u stanju dovoljno se distancirati od propale politike koalicijskog partnera i premijera u ostavci Romana Prodija.

Većina Talijana tvrdi da bi najviše voljela živjeti "u normalnoj zemlji", ali će "politička reciklaža", koja im po svemu sudeći slijedi u nedjelju, sa sobom izgleda donijeti samo novu neizvjesnost i nove komplikacije, zaključuje Financial Times.