Svijet
0

Italija: U eksploziji paketa bombe ranjen direktor agencije za oporezivanje

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Generalni direktor Equitalie, agencije za prikupljanje poreza u Italiji, ranjen je u petak u Rimu u eksploziji paketa bombe za koju su odgovornost preuzeli italijanski anarhisti, autori sličnog napada na direktora Deutsche Bank prije dva dana.

"Bila je jedna poruka koju je potpisao FAI" u paketu bombi, izjavio je za agenciju AFP jedan policijski glasnogovornik.

Neformalna federacija anarhista (FAI) preuzela je u srijedu odgovornost za pismo bombu koje je sadržavalo opasan eksploziv i koje je bilo upućeno direktoru Prve njemačke banke (Erste Deutsche Bank) Josefu Ackermannu. Ovaj paket bomba je na vrijeme deaktiviran.

Pismo bomba je eksplodiralo u Milanu u 11.30 sati, kada ga je otvorio Marco Cuccagna (50), direktor Equitalie od 2008. godine.

Cuccagna je "zadobio povrede po ruci i licu kada su se sasuli stakleni zidovi u njegovom uredu", precizirao je za štampu jedan od pomoćnika direktora Equitalie Angelo Coco.

Ovaj napad je uslijedio nekoliko dana nakon što je vijeće ministara usvojilo novi paket mjera štednje koji je previdio nove poreze, kao i blokiranje nekih penzija.

FAI izvodi ovakve vrste akcija u Italiji od 2000. godine, a meta su mu uprave, ličnosti, karabinjeri, policija, univerziteti, zatvori i ambasade.