Svijet
0

Italija: Sukobi na skupovima protiv nove vlade

SRNA
Hiljade Italijana izašle su danas na ulice u nekoliko gradova kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom formiranja "vlade bankara" na čelu sa ekonomistom Mariom Montijem, a na skupovima je bilo sukoba sa policijom.

Studenti su u Milanu bacali petarde na policajce koji su ih spriječili da priđu Univerziteteu Bokoni, čiji je predsjednik upravo novi premijer Monti. Ovaj univerzitet postao je simbol novog tehnokratskog kabineta, formiranog radi rješavanja italijanske dužničke krize.

Policija je odgovorila uporebom palica. U gužvi je jedan novinar povrijeđen petardom.

Studenti su, takođe, jajima i lažnim novčanicama dolara gađali zgradu udruženja italijanskih banaka uz povike da "ne žele vladavinu banaka" i da "Monti nije rješenje".

Montijeva vlada juče je položila zakletvu, a danas je u Senatu predstavila mjere štednje. Gornji dom parlamenta večeras će glasati o povjerenju novom kabinetu.

Monti je izjavio da je Italija suočena sa vanrednom situacijom, koja bi mogla da odredi budućnost EU. On je rekao da će tri stuba Vladine politike biti budžetska rigoroznost, ekonomski rast i socijalna pravednost.