Okončanje krize u Libiji
0

Italija se zalaže za politički dogovor i egzil za Gaddafija

FENA
Franco Frattini
Franco Frattini
Italija se danas založila za politički dogovor da bi se okončala kriza u Libiji, koji bi uključivao brz prekid vatre, egzil za libijskog lidera Moammera Gaddafija i dijalog između pobunjenika i plemenskih starješina.

Ministar vanjskih poslova Italije Franco Frattini razgovarao je o tom prijedlogu s Njemačkom, Francuskom i Švedskom, a očekuje da se u toku današnjeg dana u razgovore uključi i Turska, prenijela je agencija Reuters.

"Političko rješenje stvaranja nove i demokratske Libije danas je najvažniji cilj", istakao je talijanski šef diplomatije.

"To mora biti zajedničko rješenje. Političko rješenje treba ujediniti, a ne da nas razdvaja (međunarodnu zajednicu)", rekao je Frattini.

On je izrazio očekivanje da će neka afrička zemlja ponuditi azil Gadafiju, isključivši mogućnost da libijski lider ostane na vlasti.

"Gadafi mora shvatiti da bi bio čin hrabrosti reći: 'Shvaćam da moram otići'", rekao je Frattini, izrazivši očekivanje da će Afrička unija pronaći neki dobar prijedlog.

Frattinijev glasnogovornik rekao je da Italija očekuje da će sutrašnji međunarodni sastanak u Londonu o Libiji pokazati "zajedničku viziju" u vezi post-Gadafijeve Libije, uključujući prekid vatre pod nadzorom međunarodne zajednice i "dijalog između savjeta pobunjenika, plemenskih vođa i ostalih predstavnika libijskog društva, izuzev Gadafija".