Svijet
0

Italija: S novim brodolomima broj poginulih imigranata porastao na 500 stradalih

FENA
Talijanske snage sigurnosti i lučke kapetanije nastavile su u ponedjeljak traganje za nestalim žrtvama dvaju brodoloma ilegalnih imigranata, koja su se dogodila u protekla dva dana, nakon što je do sada otkriveno 17 tijela, čime je broj poginulih ove godine dostigao brojku od 500 stradalih.

Dvije tragedije dogodile su se u nedjelju, jedna ispred obala Kalabrije, kod mjesta Roccella Jonica, gdje se prepolovilo drveno plovilo, i druga kod Siracuse na Siciliji, gdje se prevrnuo gumenjak. Bilanca dva brodoloma je do sada 17 mrtvih, a za još desetak nestalih se traga. Među poginulima je i dječak od 15 godina, prenijela je Hina.

Prema podacima talijanskog ministarstva unutarnjih poslova, u prvih osam mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, stiglo je manje tajnih imigranata do talijanske obale, ali ih je u tom pokušaju poginulo mnogo više. Do sada je morskim putem u Italiju u ovoj godini stiglo 12.419 imigranata, u odnosu na 14.511 koliko ih je stiglo u istom razdoblju 2006., ali je u tom pokušaju prelaska Sredozemnog mora ove godine poginulo 500 tajnih imigranata, dok su u istom razdoblju prošle godine 302 osobe izgubile život.

Prema raspoloživim podacima, prošle godine je u pokušaju dolaska do obala evropskih sredozemnih zemalja poginulo 1.096 tajnih imigranata. Računa se da je od 1998. do danas u tim pokušajima dolaska do Evrope život izgubilo 10 hiljada osoba. U Sicilijanskom kanalu, prilikom pokušaja dolaska do Italije iz Libije, Tunisa i Egipta, život je izgubilo 2.260 osoba, no tijela više od polovice njih nikada nisu pronađena. U pokušajima dolaska do Gibraltara poginulo je 3.196 imigranata, u Egejskom moru između Turske i Grčke 696 imigranata, a u Jadranskom moru 553 imigranta.