Svijet
0

Italija: Protesti protiv gay zajednica i spolnog obrazovanja

Klix.ba
Screenshot YouTube
Screenshot YouTube
Nekoliko hiljada građana protestovalo je jučer u Rimu protiv istospolnih zajednica i spolnog obrazovanja u školama.

Organizatori su saopćili kako je na protestu bilo milion ljudi svih dobi koji su preplavili trg Bazilike sv. Ivana Lateranskog na koji može stati tristo hiljada osoba.

Demonstranti su nosili transparentne na kojima je pisalo "Porodica spašava svijet" i "Zaštitimo našu djecu".

"U školi u koju idu moja djeca govori se o porodici koju čine dva oca i dvije majke, ne pitajući dopuštenje roditelja. To je opasno i loše", rekao je 41-godišnji demonstrant Giuseppe Ripa.

Italija je posljednja velika zemlja Zapadne Evrope koja u svom zakonodavstvu ne priznaje nikakav status istospolnim parovima.

Vlada lijevog centra na čelu sa Matteom Renzijem podnijela je nacrt zakona o civilnom partnerstvu s ciljem da konačno bude usvojen do kraja godine. Nacrt kojeg amandmanima osporava stranka Angelina Alfana, ministra unutrašnjih poslova, trenutno analizira komisija Senata.

Inače, Alfanova politička stranka desnog centra i pozvala je građane na demonstracije.

Renzijevi "desni" partneri spremni su podržati zakon, ali uz odbijanje mogućnosti primanja partnerove penzije i prisvajanja partnerove djece.

Čak 75 posto Italijana podržava zakonski status za istospolne brakove, a prema posljednjim anketama 51 posto ispitanika podržava brak osoba istog spola.