Svijet
0

Italija: Presuda za teroriste

FENA
Drugostepeni sud u Milanu izrekao je presude protiv Marokanca Mohammeda Dakija i dvojice Tunižana, Mahera Bouyahia i Ali Ben Saffi Toumija, optuženih za međunarodni terorizam, koji su na prvostepenom sudu bili oslobođeni, objavljuje u srijedu list Repubblica.

Na prvostepenom sudu, trojka je bila oslobođena jer, po mišljenju sutkinje Clementine Forleo, regrutiranje dobrovoljaca za rat u Iraku, za što su bili optuženi, nije teroristički čin,

Drugostepeni sud osudio je Dakija na četiri, a dvojicu Tunižana na šest godina zatvora. Objašnjenje sadašnje presude je da regrutiranje kamikaza, koji zatim u Iraku napadaju i civile, predstavlja terorizam.

Marokanac Daki nije bio u sudnici s obzirom da je u decembru 2005. izbačen iz Italije, ali je iz Casablance, gdje se nalazi, dao do znanja kako se želi vratiti u Italiju kako bi dokazao svoju nevinost, prenijela je Hina.

Odluka prvostepenog suda pokrenula je u Italiji žestoke polemike. Daki, koji je uhapšen 2003. pod optužbom da je bio u dosluhu s islamistima u Njemačkoj i onima koji su 2001. organizirali napad na poslovne tornjeve u New Yorku, tvrdio je kako je nevin, odnosno da nije terorist.