Svijet
0

Italija: Premijer Mario Monti predstavio novu vladu

FENA
Novi premijer Italije Mario Monti
Novi premijer Italije Mario Monti
Novi premijer Italije Mario Monti saopćio je u srijedu da je sastavio svoj kabinet i zvanično prihvatio mjesto predsjednika vlade i ministra ekonomije.

Monti i članovi nove talijanske vlade, o čijem je sastavu novi premijer obavjestio predsjednika Georgia Napolitana, će u srijedu navečer položiti zakletvu.

U kratkom obraćanju, Monti je rekao da namjerava ponovo da pokrene ekonomski rast u Italiji i izrazio poštovanje prema svom prethodniku Silviju Berlusconiju, koji je u subotu podnio ostavku, prenijele su agencije.

Novi predsjednik vlade rekao je novinarima u predsjedničkoj palati da je mjesto ministra ekonomije, pored premijerskog, prihvatio u nastojanju da provede mjere, kako je rekao "žrtvovanja" Italije, da bi ojačao finansije i podstakao ekonomski rast.

Monti (68), bivši evropski povjerenik za konkurentnost rekao je i da će već u četvrtak predstaviti Senatu, uoči glasanja o povjerenju vladi, svoju hitnu antikriznu politiku. Drugo glasanje o povjerenju, u donjem domu parlamenta biće održano najvjerovatnije u petak.

Objašnjavajući zbog čega je izabrao ministre van glavnih političkih partija, Monti je rekao da su ga konsultacije s liderima stranaka dovele do zaključka da će vlada biti bolja ako u njoj ne bude političara.

Monti je također rekao da se kriza može pobjediti ukoliko se duboko podjeljeno građanstvo, ponovo ujedini. On se sastao i s liderima sindikata i predstavnicima radnika.

  • Nadam se da dobrim rukovođenjem možemo da doprinesemo umirenju i povezanosti političkih snaga, rekao je Monti.

Prenos vlasti na tehnokratsku vladu izazvao je sukob s Berlusconijevom konzervativnom partijom Narod slobode koja bi eventualno podržala Montija, ali je Berlusconijev glavni koalicioni partner Sjeverna liga, objavio da će ostati u opoziciji tokom Montijeve vlade.

Monti je za ministra ekonomskog razvoja, infrastrukture i saobraćaja imenovao generalnog direktora talijanske banke Intesa Sanpaolo Corrado Passera, a za novog šefa diplomatije bivšeg ambasadora Giulia Terzia di Santa'Agata.

Ministar odbrane biće admiral Giampaolo Di Paola, poljoprivrede Mario Catania, ministar za okoliš Corrado Clini, zdravstva Renato Balduzzi, obrazovanja Francesco Profumo, kulture Lorenzo Ornaghi, za evropska pitanja Enzo Moavero Milanesi, za turizam i sport Piero Gnudi, za regionalne poslove Fabrizio Barca i za saradnju s parlamentom Piero Giarda.

U Montijevom kabinetu našle su se i tri žene - ministrica unutarnjih poslova Anna Maria Cancellieri, pravde Paola Severino i za međunarodnu saradnju Andrea Riccardi, prenosi Tanjug.