Svijet
0

Italija povećava broj patrola na moru kako bi spašavala migrante

Klix.ba
Italija će povećati broj morskih i zračnih patrola nakon što je stotine migranata umrlo ploveći u prebukiranim čamcima iz Sjeverne Afrike.

Premijer Enrico Letta kazao je kako će zračni i pomorski paket patrola početi raditi od danas na jugu Sicilije, javio je BBC.

Najmanje 33 osobe umrle su u petak kada se njihov čamac prevrnuo između Malte i talijanskog otoka Lampeduse. Sedam dana ranije umrlo je više od 350 migranata u brodolomu kod istog otoka.

Italija je tokom proteklih mjeseci pozvala Evropsku uniju da im pomogne u vezi sa problemom hiljada očajnih migranata koji stižu na njihove plaže svake godine. Mnoge porodice bježe od rata i siromaštva iz Afrike i Srednjeg Istoka te se nadaju boljem životu u Evropi. No, posljednji smrtni slučajevi pokazali su da Italija zaista treba pomoć EU.

Ministar odbrane Mario Mauro kazao je kako će utrostručiti prisustvo u južnom Mediteranu.

"Trebamo veoma snažnu akciju kako bismo zaustavili ove brodolome", dodao je.

Talijanski mediji izvijestili su da bi bespilotni avioni koji su smješteni na Siciliji također mogli biti korišteni za identifikovanje čamaca koji su u nevolji. Ministar vanjskih poslova kazao je da će patrole spasiti migrante radije nego da im kažu 'ostanite tamo gdje jeste'.

Prema podacima UN-a, više od 32.000 migranata je došlo na Maltu i u Italiju ove godine.