Svijet
0

Italija: Policija uhapsila kardiologe zbog eksperimenta

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Italijanska policija uhapsila je danas devet kardiologa zbog sumnje da su činili neodobrene medicinske eksperimente, saopštila je italijanska policija.

Jedan od njih je u zatvoru, dok su ostala osmorica u kućnom pritvoru.

Ovih devet kardiologa tokom karijere radilo je na odsjeku za kardiologiju u bolničkom centru u Modeni, a sada borave u drugim gradovima Italije, navodi policija.

Istraga je pokrenuta 2011. godine, nakon što je udruženje kardiovaskularnih bolesnika podnijelo tužbu poslije smrti dva pacijenta.

U policijskom saopštenju navodi se da je policija otkrila postojanje organizacije koju su činili kardiolozi i predstavnici kompanija za nabavku medicinskih aparata, koji su, takođe, povezani sa korupcijom.

Kardiolozi su obavljali neodozvoljene eksperimente i instalirali opremu, od kojih je neka bila neispravna, a da pacijenati to nisu znali.

Ljekari su osnovali nevladinu organizaciju čiji je jedini cilj bio prikupljanje novca za obavljanje neodobrenih eksperimenata, dodaje se u saopštenju, javlja France Press.

"Istraga je i dalje u toku", navode u policiji u Parmi koja je istraživala ovu aferu, u okviru koje je 67 lica privedeno pred lice pravde.

Ljekari se terete za korupciju, zločinačko udruživanje, pronevjeru, prevaru državnog zdravstvenog sistema i nedozvoljene eksprimente nad pacijentima.

Najmanje 12 kompanija, od kojih šest stranih, koje proizvode medicinsku opremu izgubile su pravo da sarađuju sa italijanskim zdravstvom, zbog sumnji da su učestvovale u prevari.